Ücretsiz E-Ticaret Sistemlerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ?

Bilindiği gibi ücretli profesyonel e-ticaret sistemlerine alternatif olarak ücretsiz açık kaynak kodlu e-ticaret sistemleri vardır. Bunlar arasından en bilineni opencart ücretsiz e-ticaret sistemidir.
Yeni bir girişim içerisindeyseniz piyasadaki e-ticaret paketleri fiyatlarını karşılaştırdığınızda ücretsiz bir sisteme sahip olmak her zaman daha mantıklı gelebilir.
Peki ücretsiz opencart e-ticaret sistemi veya çok düşük fiyatlarla size sunulan opencart sistemi göründüğü gibi avantajlımıdır ?
İlk bakışta ücretsiz bir yazılımın kulağa hoş geldiği aşikar. Ancak e-ticaret gibi ciddi bir konuda atılacak ilk adımların ne kadar önemli olduğunu kötü tecrübelerle farketmemek için bu konuyu iyi düşünmek gerekir.
Bir e-ticaret sitesi kurmak için ortalama 4 seçenek bulunmaktadır.
1-) Ücretsiz hazır scriptler (Opencart , Magento vs..)
2-) Bir ajans ile anlaşıp kendimize özel sıfırdan e-ticaret yazılımı sipariş etmek.
3-) Kendi bünyemizde istihdam edeceğimiz tecrübeli personellerimize sıfırdan kendimize özel e-ticaret yazılımı yazdırmak.
4-) Profesyonel olarak sadece e-ticaret işi üzerine yoğunlaşarak çözümler üreten bir e-ticaret firmasından paket kullanmak.
Bu 4 seçenek arasından hangisi daha az maliyetli inceleyelim;
1- Ücretsiz Hazır Scriptler (Opencart , Magento vs..)
Ücretsiz bir e-ticaret sistemini az biraz hosting, ftp gibi temel bilgilere sahipseniz kendinizde kurabilirsiniz. Bu sistemler ücretsiz ve açık kaynak kodludur. İndirip kurduktan sonra kendinizde kodlar üzerinde geliştirme yapabilirsiniz. Eğer hiç bilginiz yok ise, hazır sistemler kuran ajanslar veya bireylerle iletişime geçerek cüzi miktarlar karşılığında (159tl , 299tl , 399 tl gibi...) sizin adınıza kurulumu yapıp teslim etmektedirler.
İlk adım için bir hosting, bir alanadı, bir de SSL sertifikası ve bir de sabit ip ücretleri ödemek yeterlidir.
Daha net olması açısından giderlerimizi bütçelendirerek gidecek olursak, ortalama rakamlar belirleyelim;
Hosting : Ortalama 70 tl
Alanadı : Ortalama 30 tl
SSL Sertifikası : Ortalama 50 tl
Statik Ip : Ortalama 50 tl
Global Modern Tema : Ortalama 150 tl (Ücretsizleride mevcuttur ama ücretsiz temalar çok basittir.)
Kurulum için ajans veya bireyden destek alacaksak : Minimum 150 tl
Start vermek için harcayacağımız optimum ücret 550 tl oldu.
Kurulum Sonrası Ayarlar
Opencart yabancı bir yazılımdır ve genel olarak default kurulum ingilizce gelir, Türkçe seçenek bulunmaz. Kurulumu yaptırdığımız ajans veya bireyden kurulumun Türkçe yapılmasını, Türkçe yoksa 3. parti Türkçe eklentinin entegre edilmesini talep etmeliyiz.Bunun için ayrı bir ücret talep edilebilir. Bunu listeye eklemeyeceğim, çünkü Türkçe entegre için ayrı ücret talep etmeyen kişi ya da ajanslar vardır.
Çalışacağınız bankaların sanalpos entegrasyonları için ortalama 150 tl entegrasyon başı ücret ayırmalısınız. Çünkü hiç bir kurulmda sanalpos entegrasyonları kurulu gelmez. Bunları ayrıca ajans veya bireye ücreti karşılığı yaptırmanız gerekiyor.
Kargo ayarları, Sms entegrasyonu gibi tüm entegrasyon işlemleri için ortalama 150 şer tl ayırmanız gerekiyor.
Tabi bu konuda önemli bir noktaya da değinmek gerekiyor, bu yaptıracağınız her bir revize ve eklenti için karşınızda hemen bu işin profesyoneli hazır kişiler yok, bu kişileri aramanız bulmanız güvenmeniz gerekiyor.
Bkz. https://www.sikayetvar.com/opencartturkcecom-sitenin-fonksiyonlari-calismiyor
Bkz. http://www.sikayetim.com/detay/282010/opencart-temalari-com-opencart-temalari-com.html
Bkz. http://www.sikayetmerkezi.com/isim-teslim-edilmedi-param-iade-edilmedi.html

Olası Opencart Sorunları
Ücretsiz hazır e-ticaret sistemlerinin belirli sürelerde versiyon güncellemeleri olur. Örneğin siz v1.2 sürümünü kullanıyorsunuz ve yazılımın v2.0 sürümü yayındandı, güncellemeyi gerçekleştirmek için yine bir ajans ve birey bulmanız gerekecek ve cüzi bir bütçe ayırmanız gerekecek.
Versiyon güncellemelerinden sonra bir takım problemler yaşanacağı aşikardır. Bazı çalışan modüller çalışmaz hale gelecektir. Ve her çalışmaz hale gelen versiyon için , ajans veya bireyle iletişime geçerek cüzi bir bütçe karşılığında yeni güncellemeden dolayı sisteminizde yaşanacak problemleri gidermesini sağlayabilirsiniz.
Güncellemeyle birlikte ne gibi problemler yaşanabilir dersek; çalışan sanalpos entegrasyonu çalışmaz hale gelmiş olabilir, veya sipariş sonrası otomatik size siparişi bildirim olarak gönderen email fonksiyonu çalışmaz hale gelmiş olabilir. Sms entegrasyonu, xml entegrasyonu vs.. her hangi bir modül yeni sürümle uyuşmadığı için çalışmaz hale gelmiş olabilir. Veya yeni güncellemeyle birlikte sistemin bazı bölümleri ingilizce, bazı bölümleri Türkçe kalmış olabilir.
Daha detaylı bilgi sahibi olmak için google üzerinde "opencart sorunları" yazarak araştırma yapabilirsiniz.
2-) Bir Ajans İle Anlaşıp Kendimize Özel Sıfırdan E-ticaret Yazılımı Sipariş Etmek
İyi bir web ajansı ile anlaşarak kendimize özel bir e-ticaret sistemi yazdırmak üzere anlaşabiliriz. Peki bunun için bize sunulacak süre ve bütçe nedir ? Destek konusu nasıl kurgulanacak ? Bu sorular tabi biraz görecelidir, bizim taleplerimize ve ajansın teknik yetkinliği ve kurumsallığına göre değişen durumlar. Biz yine yukarıda olduğu gibi ortalama olasılıklar üzerinden gidelim.
Bir E-ticaret sistemi, diğer dinamik kontrol panelli alt yapısında yazılım bulunan kurumsal firma sitelerinden çok farklıdır. Müthiş ayrıntılara sahiptir. Yüzlerce sayfa, binlerce hatta onbinlerce kod bloğuna sahiptir. Sadece temel modüllerin yer aldığı basit bir yapının kodlanması aşaması en az 1-2 ay sürmektedir.
Bu 1-2 aylık süre içerisinde ortaya çıkan sonuç sadece temel düzeyde bir kontrol paneli, kategorilerin eklenmesi ve ürünlerin listelenmesi üzerinedir. Ayrıca ürünlerin varyantları, özellik/renk katmanlarının işlevleri gibi detay içeren modül bileşenleri henüz bulunmaz. Bu sonuç bile test ortamındadır.
Sistem yayına alındıktan sonra ihtiyaçlar doğrultusunda ve müşterilerin yaşayacağı sorunlarla birlikte sistemin tam oturması için gün aşırı ajanstan isteyeceğimiz ek modül istekleri ve revizelerin tamamlanması ve sistemin tam oturur hale gelmesi ortalama 1 yılı bulacaktır.Buradaki dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, 1 yıl boyunca tüm bu hata ve aksaklıklar bizim müşterilerimiz üzerinde test edilecektir.
Bütçe konusuna gelecek olursak, bir üst satırda bahsettiğimiz gibi ajanstan ajansa değişmekle beraber ortalama 10 bin tl + kdv civarında olacaktır. Peki bütün bu yüksek bütçe, süre ve müşterilerimizin yaşayacağı sorunlarla edineceğimiz tecrübeye ne için katlanacağız ? Yazılım biz özel olacak diye diyebilir miyiz !
Yazılımın bizde olması avantaj mı ? Dezavantaj mı ?
Öncelikle sorunun cevabını bulmak için cevap olarak bir soru daha soralım; Yazılımın bize ait olması neden gerekli ? Yazılımın bizde olması demek, teknik problemlerin giderilmesi ve yeni geliştirmeler için kendi bünyemizde bir yazılım personeli, bir tasarım personeli, bir front-end personeli bulundurmamız gerekecektir.
Ayrıca e-ticaret işlevlerini kaldıracak güçlü bir fiziksel sunucu kiralayarak bunu yönetecek bilgili ve tecrübeli bir sistemici personel barındırmamız gerekecek. Bir fiziksel kiralık sunucunun aylık ücreti minimum 400 tl, ortalama 750-1000 tl dir. Ayrıca sunucu yönetmek başlı başına bir iştir ve o işin ehli bir personel barındırmamız gerekir.
Yazılımın bize ait olması sorusuna bir soru daha ekleyerek bu konuyu kapatalım; Yazılım bizde olduğunda geliştirebilipte, bizde olmadığında geliştiremeyeceğimiz nasıl bir modül olabilir ?
3-) Kendi bünyemizde istihdam edeceğimiz tecrübeli personellerimize sıfırdan kendimize özel e-ticaret yazılımı yazdırmak
Bir önceki satırda bu konuyuda aslında bağlamış olduk. Hazır sistem kullanmayacağız, bir ajansa kendi yazılımımızı yazdırmayacağız, sermaye olarak çok güçlüyüz ve kendi bünyemizde kendi yazılımımızı geliştireceğiz.
Bunun için bize ne gerekli ?
En az bir tecrübeli yazılım personeli, en az bir tecrübeli tasarım personeli, en az bir tecrübeli front-end personeli ve en az bir tecrübeli sistem uzmanı. Aynı şekilde, ham haliyle ortaya çıkacak bir e-ticaret sistemi en az 1-2 ay sürecektir. Ve 1-2 ay sonunda ortaya çıkan yazılım inanın hiç bir ihtiyacımızı karşılamayacaktır.
Müşterilerimizin yaşayacağı problemler, bizim ihtiyaç duydukça geliştireceğimiz ve yayındaki sisteme entegre edeceğimiz modüllerle birlikte 1- 1.5 yıl sonunda olgunlaşacak bir sistem olacaktır. Bir üstteki maddeyi ve bu maddeyi rakamlara boğmayalım çünkü yaşanacaklar biraz aleni ortada gibi.
4-) Profesyonel olarak sadece e-ticaret işi üzerine yoğunlaşarak çözümler üreten bir e-ticaret firmasından paket kullanmak
Biz bu işi yaptığımız için diğer seçenekleri kötüleyip bu seçeneği övüp övüp sonra yazının en altında e-ticaret paketlerimiz için bizi arayabilirsiniz gibi bir finalle sonuçlandırmayacağız tabiki.Bu yazıdaki amaç, objektif olarak yaşanan tecrübeler doğrultusunda durumu ortaya koymaktır.
İşi sadece e-ticaret sitesi olan ve profesyonelce bu işi yapan pek çok işletme vardır. Bu işletmeler genel olarak nasıl çalışır ? Yıllarca üzerine koyarak, geliştirerek, yazılımsal sorunlar, kullanıcı alışkanlıkları açısından kazanılmış deneyimleri birleştirerek ortaya çıkardıkları ve versiyonarına baktığınızda ortalama 4.0 veya 5.0 lı rakamlara ulaşmış sistemlerini, müşterinin diğer hiç bir şeyle uğraşmadan işine ve ürünlerini satmaya odaklanmasını sağlayacak şekilde hizmet organize ederler.
- Müşteri sunucu ile uğraşmaz,
- Teknik problemlerle, teknik problem olursa bunu kim düzeltecek sorularıyla uğraşmaz,
- İhtiyaç doğabilecek bir ek modül olduğunda, şimdi bunu kime yaptıracağız gibi bir düşünceyle uğraşmaz,- SSL sertifikası, statik ip, haftalık yedekleme, monitoring, sistem güvenliği, geliştirici personel/ler gibi ayrıntılarla uğraşmaz,
Ve üzerine pek çok eklenebilecek rutin işlemlerle müşterinin uğraşmadığı, müşterinin sadece ürünlerini pazarlama ve sitesinin tanıtımını yapmaya yönelik efor sarfedeceği bir ortam sunulur.
Yazılımlar yıllırca deneyimlenerek kendisini ispatlamış durumdadır.
E-Ticaret sitesi kurmak için bu seçenek olduka cazip ve en az maliyete sahip olan yöntemdir.
Herkese başarılı bir e-ticaret hayatı dileriz.
Bu yazıyı beğendiyseniz aşağıdaki sosyal paylaşım ikonlarını kullanabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaşmak istermisiniz?